Η
Δ' τάξη πραγματοποίησε εκπαιδευτική
επίσκεψη στις 23/1/2013 στην ΕΥΔΑΠ στο
Γαλάτσι. Εκεί, στην αίθουσα Συνεδριάσεων
,οι μαθητές είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν
ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
με θέμα το νερό.Μέσα από τη συμμετοχή
τους στο πρόγραμμα αυτό κατανόησαν
ακόμη περισσότερο τη σπουδαιότητα του
νερού στην καθημερινή ζωή, εξοικειώθηκαν
με τους τρόπους καθαρισμού του πόσιμου
νερού και αντιλήφθηκαν την ανάγκη
περιορισμού της σπατάλης στην κατανάλωση
νερού και της σωστής χρήσης του. Στο
τέλος αποχωρήσαμε πλήρως ικανοποιημένοι.
Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους της
Εταιρείας και για τα αναμνηστικά δώρα
που μας χάρισαν. Σε μια εποχή που οι
υδάτινοι πόροι λιγοστεύουν και το νερό
θεωρείται αγαθό σε ανεπάρκεια,η δημιουργία
περιβαλλοντικής συνείδησης και η
ευαισθητοποίηση των παιδιών είναι
επιτακτική ανάγκη.
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Δ1(11ο Δημ.Σχ.Χαιδαρίου) (Σχ.Έτος 2012-2013)
Τετάρτη
Τετάρτη
ΤΑ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Λύνουμε στην τάξη σταυρόλεξα:
2. ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
3.ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
4.ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΠΗΓΗ:http://blog.eun.org/watercrosswords/
Τρίτη
Δευτέρα
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ
Το Μουσείο
|
![]() |
Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα είναι ένα θεματικό μουσείο που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία, παρουσιάζοντας τις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που χρησιμοποιούν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων.
Σε έκταση ενός στρέμματος, μέσα σε πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, έχει αποκατασταθεί ένα σύνολο εγκαταστάσεων και υδροκίνητων μηχανισμών, με σκοπό τη μουσειακή αξιοποίησή τους. Κάθε ένα από τα αναστηλωμένα κτήρια των παλιών παραδοσιακών εργαστηρίων έχει μια μόνιμη έκθεση με θεματικό περιεχόμενο σχετικό με το εργαστήριο στο οποίο στεγάζεται:
![]() Έξω από τον μύλο, κατασκευάστηκε ένα πρόχειρο στέγαστρο, όπως αυτό που προφύλασσε το ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή του τσίπουρου από τα στέμφυλα, και λειτουργούσε για 3-4 μερόνυχτα συνεχώς. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται ένα διώροφο κτήριο, που στεγάζει την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε "ζώνες" που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων. Η πρώτη είναι για τα "νερά", τον ασβέστη και γενικά τις προπαρασκευαστικές εργασίες. Στην επόμενη βρίσκεται η σειρά με τις "λίμπες" (γούρνες) για τη δέψη. Μια ζώνη ευάερη προορίζεται για το άπλωμα και το στέγνωμα των δερμάτων στη σκιά και τέλος, μια καλά φωτισμένη γωνιά για τις εργασίες της μετάδεψης. ![]() Το μπαρούτι αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής και διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Αυτήν ακριβώς την ιστορική ταυτότητα αναδεικνύει το ΥΜΥ, αναπαριστώντας τον τύπο του μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που χρησιμοποιήθηκε στη Δημητσάνα κατά την Επανάσταση και έως τις αρχές του 20ού αιώνα, και διασώζοντας ταυτόχρονα τη συγκεκριμένη τεχνολογία της παραγωγής της μπαρούτης, η οποία στην Ευρώπη είχε εξαφανιστεί από τον 18ο αιώνα. Μετά το ΥΜΥ, ο επισκέπτης μπορεί να συνεχίσει την περιδιάβαση στο φαράγγι του Λούσιου, ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει από το μουσείο, κατεβαίνει στο Παλιοχώρι, φτάνει στην παραδοσιακή γέφυρα της Μονοπόρης και οδηγεί στη Μονή Φιλοσόφου και τη Μονή Προδρόμου, για να καταλήξει στην αρχαία Γόρτυναhttp://www.piop.gr/PiopMuseum.asp?id=287&nt=18&Lang=1&MuseumID=274 |
Τετάρτη
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)